torsdag 31 maj 2007

I mitt galleri - Andy Warhol

Andy Warhol föddes 1928 i Pittsburgh, USA. Han kom sen att bli en av popkonstens tydligaste profiler och spred sitt namn och sin konst med syftet att tjäna en himla massa pengar.
Förutom reklamteckningar och reklamgrafik, silcscreentryck av samtidens största stjärnor, exprimentill film och samarbete med Velvet Underground startade han också arbetsgruppen Factory och möjliggjorde en massproduktion av sin egen konst. Han satte ett slags punkt och avslutade det som Marcel Duchamp påbörjat redan 1913 med sina "ready mades".
Massproduktionen av konst på det sätt som Warhol införde kom inte bara att flytta ner konsten från dess upphöjda pidestal till en plats närmare medelklassen utan startade också en debatt i samhället som än i dag är synnerligen aktuell. Trots att Warhol varit död i nästan 20 år kunde man i morse läsa i morgontidningen om ifrågasättandet av vissa Brilloboxars äkthet. Warhol avbildade Campbells soppburkar och Brilloboxar och frågan är om de inte i själva verket är lika mycket kopior som ett frukt- eller grönsaksstileben? Och kan exempelvis Brilloboxarna verkligen sägas vara äkta Warhol när det inte är säkert att han gjorde dom själv där i fabriken?


Visst är det väl sånt här som gör konst till något av det mest intressanta i världen?! Det är i alla fall helt klart en anledning att ha med Andy Warhol i galleriet!

Inga kommentarer: